Дії при отруєнні чадним газом.

Дата: 01.03.2021 11:45
Кількість переглядів: 1105

Чадний газ (оксид вуглецю, хімічна формула СО) – газ без кольору, запаху, смаку, горить синім полум’ям до утворення вуглекислого газу (діоксиду вуглецю – СО2). В атмосферу чадний газ потрапляє у складі вулканічних і болотних газів, у результаті лісових та степових пожеж, а також виділяється мікроорганізмами, рослинами, тваринами і людиною. Природний рівень концентрації СО в атмосфері становить 0,01 – 0,9 мг/м3 . 13% загальної емісії чадного газу в атмосфері утворюється внаслідок людської діяльності: виплавка та переробка металів, вуглевидобуток, спалювання палива, вибухові роботи, більше половини його доводиться на частку автотранспорту – вміст СО у вихлопних газах може досягати 12%.

Фото без опису

Потрапляючи з повітрям у легені людини, проникає у кров, де з’єднується з гемоглобіном, утворюючи стійке з’єднання – карбоксигемоглобін (HbCO). Внаслідок цього порушується механізм переносу кисню з легенів до тканин і вуглекислого газу з тканин до легень. Виникає дефіцит кисню в крові і тканинах, що загрожує втратою свідомості і загибеллю. Чадний газ негативно впливає на людину навіть у невеликих концентраціях, оскільки він здатний накопичуватись в організмі.

Ознаки отруєння: головний біль, ослаблення зору, запаморочення, нудота, втрачається реальне відчуття часу, порушується орієнтація в просторі, притупляється відчуття болю від отриманих опіків, можливий летальний наслідок. Індивідуальна чутливість. Жінки більш стійкі до впливу чадного газу, ніж чоловіки. Маленькі діти більш стійкі, ніж літні люди. Особливо чутливі підлітки і вагітні жінки. Важко переносять отруєння алкоголіки, курці, а також особи, які страждають на бронхіт, астму, серцево-судинні захворювання, хвороби легень, діабет, анемію, хвороби печінки та кровообігу.

Гранично допустимі концентрації (ГДК) Норми ГДК розроблені для різних груп населення: - середньодобова норма для населених пунктів – 3 мг/м3 ; - в атмосфері максимальна разова ГДК – 5 мг/м3 (при 20-30-хвилинному впливі; - у повітрі робочої зони ГДК – 20,0 мг/м3 (протягом робочого дня); - у місцях розташування курортів, санаторіїв, будинків відпочинку, в зонах відпочинку та в містах з населенням понад 200 тис. чол. концентрація СО не повинна перевищувати 0,8 ГДК. Аварійні концентрації (МДК) – при яких гарантується збереження життя та здоров’я людей. Допускається зниження працездатності до 30% при відсутності клінічних симптомів інтоксикації. Значення МДК повинні відповідати певному часу впливу. Вони становлять: - 600 мг/м3 при часі впливу 10 хвилин; - 400 мг/м3 при часі впливу 15 хвилин; - 300 мг/м3 при часі впливу 30 хвилин; - 200 мг/м3 при часі впливу 60 хвилин. Неприпустимі (смертельні) концентрації. - 11 500 мг/м3 при часі впливу 3 хвилини; - 3 500-4 000 мг/м3 при часі впливу 30 хвилин; - 2 300 мг/м3 при часі впливу 10 хвилин.

Засоби індивідуального захисту органів дихання:

  • ізолюючі протигази; - «саморятівники»;
  • фільтруючий протигаз марки СО. Невідкладна допомога при отруєнні чадним газом
  • якомога швидше винести постраждалого в лежачому положенні на свіже повітря;
  • при неможливості винесення постраждалого – припинити подальше надходження СО в організм (надіти на нього протигаз марки СО);
  • звільнити потерпілого від одягу, що утруднює дихання, розстібнути комір, пояс, придати тілу зручне положення;
  • якщо постраждалий без свідомості – перевірити, щоб були відкриті дихальні шляхи і язик не западав у горлянку; - забезпечити зігрівання (грілки, гірчичники до ніг);
  • у легких випадках отруєння дати ураженому випити каву, міцний чай, понюхати ватку з нашатирним спиртом.

Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Увага тестове опитування! Чи буде для Вас корисним запровадження електронних опитувань?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь